Kako zaprositi za schengenski vizum


Da bi zbrali potrebne sklop dokumentov za schengenski vizum in pravica do ambasade, morate dobro razumevanje trasi prihodnjega potovanja. Če nameravate obiskati več držav schengenskega sporazuma za eno potovanje, se morate prijaviti na konzulat države, v kateri nameravate porabiti največ časa. Če je število dni enako - dokumenti se pošljejo konzulatu države, v katero vstopite. Ko se odločite za konzulat - vam ni potrebno iti na svojo spletno stran na internetu. Zakaj je to potrebno? Obstaja več razlogov:
- na spletni strani je prikazan razpored konzularnega oddelka
- na spletnem mestu je naslov, kjer boste morali prinašati dokumente za vizum.
- na spletni strani so navedeni potrebni dokumenti in znesek pristojbine za vizum.
- Naložene vprašalnike in aplikacije lahko prenesete na spletno stran
- Izraz vizuma (ponavadi približno 1 delovni teden)

Standardni niz dokumentov za schengenski vizum je naslednji:

1. V angleščini (nekateri konzulati so dovoljeni v ruščini) in podpisani vprašalnik. Nekatere veleposlaništva zahtevajo tudi dodatne vprašalnike z informacijami o družini itd.

2. tuj potni list, veljaven vsaj 3 mesece po domnevnem vrnitvi s potovanja. Če je vaš potni list popolnoma nov in v njem ni nobenega schengenskega vizuma, lahko priložite tudi stari potni list ali njegovo kopijo.

3. Fotokopije tujih in civilnih potnih listov. Zahteve, za katere so listi za kopiranje z vseh konzulatov različni.

4. Potrditev rezervacije vstopnic tam in nazaj. Poleg tega lahko vizumski uradnik zahteva kopije vseh domačih vozovnic, ki jih boste uporabljali za premikanje med državami schengenskega sporazuma.

5. Potrditev prebivališča. Skoraj vse konzulate zahtevajo natisnjeno stanovanjsko rezervacijo za celotno prebivanje v schengenskem območju.

6. Dokumenti, ki potrjujejo, da imate dovolj sredstev, je lahko:
- potrdilo iz vašega dela z indikacijo plače
- izvleček iz bančnega računa (v ruskem ali angleškem jeziku, ki ga je treba tudi pojasniti na spletni strani veleposlaništva)
- fotokopije potovalnih čekov na vašem imenu
- sponzorsko pismo (v primeru, da vaše potovanje plača druga oseba). Sponzorskemu pismu je priložena potrditev razpoložljivosti sredstev od sponzorja in kopija potnega lista sponzorja.
Ni težko izračunati zneska, ki bi zadostoval za katerega koli od teh dokumentov - to znaša približno 50 evrov na osebo na dan

. 7. Zdravstveno zavarovanje z obsegom kritja najmanj 30 000 evrov ali 35 000 ameriških dolarjev. Nekateri konzuli ne sprejemajo zavarovanja ročno.

8. Dve barvni fotografiji, vzeta v obdobju 6 mesecev pred vložitvijo prošnje za vizum. Velikost fotografije je 35x45 mm, barva ozadja je odvisna od zahtev konzulata

9. Konzularna pristojbina. Upoštevajte, da je konzularna pristojbina mogoče določiti v rubrikah in evrih. Nekatere konzulate zahtevajo plačilo konzularnih taks preko banke, druge pa imajo svojo blagajno

. Poleg zbiranja vseh potrebnih dokumentov morate načrtovati tudi konzularno službo. Na spletnem mestu pazljivo preberite, kako poteka postopek za vložitev dokumentacije, včasih pa se opravi strogo po dogovoru.

Za udobnost prebivalstva je veliko veleposlaništev odprlo posebne vizumske centre, ki sprejemajo dokumente za vizume in jih nato pošljejo konzulu za obravnavo. Storitve takšnih vizumskih centrov se plačujejo, vendar je veliko več oken za sprejemanje dokumentov, pomočniki pa vedno delajo v dvorani in so vedno pripravljeni svetovati o vseh vprašanjih v zvezi z obdelavo vizumov.

Če izdate standardni turistični vizum, ne bo posebnega razgovora. Toda, ko komunicirate z vizumskim uradnikom ali zaposlenim v vizumskem centru, bodite pripravljeni odgovoriti na vprašanja o namenu vašega potovanja in utemeljiti svojo pot. Pojdite mirno in samozavestno. Srečno!

Video.

Delite S Svojimi Prijatelji
Prejšnji Članek
Naslednji Članek

Pustite Komentar